Thunderjet styrtet i Kragerø

Skrevet: 27.08.2004

I løpet av forrige uke har det vært 2 artikler om en Thunderjet som styrtet i Kragerø i 1955. Det som er nytt er at yrkesfiskeren Tom Rolund fikk cockpitdekselet i garnet ca. 50-60 meter sør-vest for Skadden. Men dette er ikke noe possisjonsanvisning for hvor flyet ligger. Flyveren rakk å skyte seg ut, og da er det cockpitdekselet (som nå er funnet) som blir slengt ut før flyveren blir skutt opp.

Etter opplysninger vi har fått av øyevitne gikk flyet ned på 70 meters dyp lengere inn i fjorden.

Her er artikkelen fra Dagebladet:

(Dagbladet.no): Yrkesfiskeren Tom Rolund fra Kragerø gjorde store øyne under onsdagens garnfiske utenfor Jomfruland. I tillegg til sprell levende fisk kom også toppdekselet til en flycockpit opp fra havbunnen, melder lokalavisa Telemarksavisa (TA).

– Helt spesielt
Rolund skjønte at han hadde fått noe uvanlig i garnet idet han begynte å trekke det opp. Fangsten var nemlig uvanlig tung.

– Først da det var tre-fire meter igjen til overflaten så jeg cockpiten, sier han til Dagbladet.no.

– Jeg skjønte ikke hva det var en gang, men da jeg så buen og pleksiglasset så jeg at det var fra et fly.

Fiskeren lot være å trekke flydelene opp av vannet. Han tjoret i stedet toppdekselet til båten og slepte det i land.

– Det er jo ikke en dagligdags fangst, så det var en spesiell opplevelse. Tidligere har jeg fått mye rart i garnet – kjøleskap, søppel og påhengsmotorer – men aldri et fly, sier Rolund.

Trolig norsk
Sammen med vrakdelene kom også to skilt og noen kabler til overflaten. Det ene skiltet har påskriften «Jettison injection». Ifølge lokalhistoriker Carl Fredrik Monsen kan dette indikere at vrakdelene tilhører et jagerfly av typen «Thunderjet».

I så fall er dette trolig restene av et norsk jagerfly. Flere øyenvitner hevder ifølge avisa at de så et slikt fly krasje utenfor Telemark-kysten i 1955.

– Det kan godt tenkes, men det er umulig å si uten å ha sett delene, sier konservator Karl Kleve ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø til Dagbladet.no.

Gitt av USA
– Norge hadde veldig mange av denne typen, som også kalles F-84. Dette var den første flytypen vi fikk fra USA og Natos våpenhjelp. I 1951 og 1952 fikk vi til sammen 206 stykker. Thunderjet var det første jagerflyet som ble tatt ordentlig i bruk her i landet, sier Kleve.

Ifølge luftfartshistorikeren styrtet mange av disse flyene langs Norskekysten. I mange tilfeller omkom pilotene.

– Dette var en tidlig versjon jetfly, i tillegg til at mange av de norske pilotene hadde liten opplæring. Dette var ikke en særlig sikker flytype, sier konservatoren.

– De var i bruk fram til slutten av 1950-tallet. Da ble de ganske raskt skiftet ut med typen F86.

Museumsmat
Skien-forfatteren Bjørn Olsen synes også funnet er svært interessant. Olsen har tidligere skrevet boka «Norsk Luftfartshistorie», og han ser heller ikke bort fra at Tom Rolund har fisket opp et av Norges første jagerfly.

– Museer og andre historieinteresserte vil kunne gjøre seg verdifull bruk av dette materialet, sier han til TA.

– Ja, vi vil veldig gjerne vite mer om dette funnet, sier konservator Karl Kleve til Dagbladet.no.

I øyeblikket ligger flydelene tjoret fast på tre meters dyp ved Fiskebrygga i Kragerø.

Her er litt data om flyet hentet frahttp://www.163rw.ang.af.mil/resources/factsheets2/factsheet.asp?id=13493

Det som blir intersant med funnet av cockpit er om det står et nummer som kan identifisere hvilke versjon av flyet som gikk ned i Kragerø.

 

 

bg_thunderjet_l
Thunderjet

Oppdatert i KV 12.03.2010

Fikk flyvrak i garnet

Da Tom Rolund onsdag dro opp garnet under fiske ved Jomfrulandsrevet, hadde han fått med seg cockpiten fra et gammelt flyvrak.

 

– Det var sydvest av Skadden, på revet utefor Jomfruland, at jeg oppdaget at noe helt spesielt fulgte med redskapen opp. Jeg så med en gang at dette ikke var noe vanlig søppel. Det var cockpiten som hadde tilhørt et gammel fly.

Inn til Kragerø

Tom Rolund gjorde vrakdelen fast i skutesida og tok det med inn til fiskebrygga i Kragerø. Der tok han det i land for å se nærmere på funnet.
– Jeg vet ikke mere enn at dette stammer fra et eldre fly og overlater til andre å finne mere ut av det, sier Rolund. For at vrakdelen ikke skal ruste helt i stykker med en gang, har han senket det ned i vannet og nå henger det fortøyd til fiskebrygga i Kragerø.

Dagfinn Aasvik fortalte

I 2000 fortalte Dagfinn Aasvik om et fly som hadde styrtet i sjøen ved Jomfruland. Et jetfly. Han var selv øyenvitne til det som skjedde. I forkant hadde vi i spalten, “tilbakeblikk” skrevet at en fisker hadde funnet et aluminiumsstykke i sjøen ved Portør. Man regnet med at delen stammet fra et flyvrak.
“Det jeg så hendte i 1956 eller 55. Jeg drev og fisket i renna. Da fikk jeg plutselig se at sjøsprøyten sto himmelhøyt til værs. Det viste seg at et fly hadde styrtet i sjøen vest for Jomfruland”, fortalte Aasvik til KV. Det ble søkt etter flyvraket, uten resultat. Heller ikke flygeren ble funnet.

Jetfly

Det var i 1955 at et fly av typen Thunder Jet som holdt til ved Rygge flystasjon hadde forsvunnet i sjøen ved Jomfruland. Dette var et av Norges første jetfly. Det har i ettertid vært et mysterium hva som skjedde den gangen. Nå kan Tom Rolunds funn være med på å kaste lys på et gammel mysterium.

The F-84, the USAF’s first post-war fighter, made its initial flight on February 26, 1946. It began rolling off the production lines in June 1947, and by the time production ceased in 1953, approximately 4,450 “straight-wing” F-84s (in contrast to the swept-wing F-84F) had been built. In addition to being used by the USAF, many were supplied to allied nations participating in the Mutual Security Program. During its service life, the F-84 became the first USAF jet fighter able to carry a tactical atomic weapon.

The airplane gained its greatest renown during the Korean Conflict where it was used primarily for low-level interdiction missions. Almost daily the F-84 attacked enemy railroads, bridges, supply depots and troop concentrations with bombs, rockets and napalm.

SPECIFICATIONS (F-84E)
Span: 36 ft. 5 in.
Length: 38 ft. 6 in.
Height: 12 ft. 7 in.
Weight: 15,227 lbs. loaded
Armament: Six .50-cal. machine guns and eight 5 in. rockets or 2,000 lbs. of bombs or napalm tanks
Engines: Allison J35 of 4,900 lbs. thrust
Crew: One
Cost: $212,000

PERFORMANCE
Maximum speed: 620 mph
Cruising speed: 485 mph
Range: 1,485 miles
Service Ceiling: 43,240 ft